5/10/2012

Kunsten å omgås stemmer

"På 1980-talet gick en kvinna vid namn Patsy Hage under behandling hos Marius Romme, psykiatriprofessor i Maastricht, Holland. Hon plågades av röster och självmordstankar. Det enda som höll henne uppe var en bok med den avskräckande titeln The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind. Enligt författaren, Julian Jaynes, ansågs det i förhistorisk tid normalt att höra röster: "Så det kanske är jag som är normal, och de andra onormala?" sa hon till sin doktor. Romme svarade att han ingenting visste om rösternas natur. Han hade bara lärt sig att de är ett psykotiskt symptom.

Så han föreslog att Patsy skulle tala med med en annan av hans patienter, en kvinna med liknande problem. Därmed bröt han mot en av psykiatrins oskrivna lagar, som lyder "du skall icke uppmuntra patienter att prata med varann om sina röster; då blir de bara sjukare". Men till Rommes förvåning resonerade kvinnorna lugnt och sakligt om sina upplevelser; nästan som om det gällde vädret eller matpriserna."

Gottfried Grafström: Konsten att umgås med röster http://www.ordfront.se/Ordfrontmagasin/Tidigare%20artiklar/Konsten%20att%20umgås%20med%20röster.aspx
Del:

0 comments:

Legg inn en kommentar

LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

Om du undertegner med navn eller pseudonym uten å være innlogget, kommenter som Navn/nettadresse og skriv inn navnet (nettadresse er ikke nødvendig).

Motta nye innlegg på e-post

Abonner på kommentarer

Bli medlem!
Medlemskap i Norsk Forening for Psykisk Helsearbeid koster kr 590,- pr år.

Honnør/student betaler kr 440, -.

Abonnement på Tidsskrift for psykisk helsearbeid er inkludert i prisen. Du får da fire hefter i året - fulle av aktuelle tekster om psykisk helsearbeid.

Kontakt oss

Navn

E-post *

Melding *

NFPHs Årsmøte 2018

I etterkant av årets skuddårsseminar, inviterer Norsk forening for psykisk helsearbeid til årsmøte. Møtet holdes altså tirsdag 27. februar k...

NFPH-Brosjyre

NFPH-Brosjyre
NFPH-Brosjyre

Facebook

OVERSETT

Drevet av Blogger.

ERFARINGSKOMPETANSE

Bloggarkiv

Etiketter