11/08/2010

Teater Atter - de undertryktes teater

Teateraktivist, forteller og kulturarbeider Runa Kristin Rodahl Øvland fikk beskjed om at hun aldri ville klare høyere utdanning og ble feildiagnostisert i flere år. I dag har hun fullført høyere utdanning og er pådriver for forumteateret ”Teater Atter - de undertryktes teater”.

- Jeg ble veldig syk siste året på videregående, forteller Runa. - Måtte slutte på skolen, og ble innlagt på psykiatrisk. Jeg var nesten sammenhengende innlagt i 3 år. Etter at jeg fikk diagnosen paranoid schizofreni, ble jeg overført til et hjem for unge schizofrene. Der fikk jeg beskjed fra sykehuset om at jeg aldri kom til å klare høyere utdanning. At jeg skulle bruke tiden min til å lære å leve på trygd og ikke ha noen mål. Så, etter noen rettssaker i forbindelse med feilbehandlinger, gikk sykehuset rutinemessig igjennom papirene mine på nytt. Så kom de frem til at jeg likevel ikke var paranoid schizofren. Da hadde jeg jo trodd at jeg var det, og hadde avfunnet meg med det. Det var et stort sjokk å få høre at de hadde tatt feil. Da prøvde jeg å ta livet av meg og havnet på lukket avdeling igjen.

Men så ble bestefaren min alvorlig syk; han fikk hjernesvulst, og jeg reiste opp til Nord-Norge for å være sammen med ham. I løpet av de månedene ble jeg egentlig frisk. Rett i etterkant av at han døde, fullførte jeg videregående. Tok utdanning. I perioder etter at jeg frisknet til ville jeg bruke erfaringene mine til å hjelpe andre, holdt foredrag på videregående blant annet. Jeg har brukt mange år på å komme meg. Først nå har jeg fått såpass stor avstand til den perioden at jeg kan bruke erfaringene mine til noe. Så jeg startet forumteateret ”Teater Atter - de undertryktes teater”.

Les resten av intervjuet med Runa Øvland i Sinn & Samfunn nr 4/2010, side 24-25.
Del:

1 kommentar:

  1. Fejldiagnosticeret eller ej, påfaldende er psykiatriens hang til at gøre "worst case scenario'et" til standard. Enhver læge burde vel egentligt altid tilstræbe, at patienten kommer sig helt, når bare der er den mindste chance for det. Og der er vist ikke andre områder, hvor forventningen til udfaldet spiller en så stor rolle for hvad det faktisk bliver, som mht. "psykisk sygdom".

    SvarSlett

LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

Om du undertegner med navn eller pseudonym uten å være innlogget, kommenter som Navn/nettadresse og skriv inn navnet (nettadresse er ikke nødvendig).

Motta nye innlegg på e-post

Abonner på kommentarer

Bli medlem!




Medlemskap i Norsk Forening for Psykisk Helsearbeid koster kr 590,- pr år.

Honnør/student betaler kr 440, -.

Abonnement på Tidsskrift for psykisk helsearbeid er inkludert i prisen. Du får da fire hefter i året - fulle av aktuelle tekster om psykisk helsearbeid.

Kontakt oss

Navn

E-post *

Melding *

NFPHs Årsmøte 2018

I etterkant av årets skuddårsseminar, inviterer Norsk forening for psykisk helsearbeid til årsmøte. Møtet holdes altså tirsdag 27. februar k...

NFPH-Brosjyre

NFPH-Brosjyre
NFPH-Brosjyre

Facebook

OVERSETT

Drevet av Blogger.

ERFARINGSKOMPETANSE