1/10/2013

Høringssvar om nattelåsing av pasientrom


NFPH starter det nye året friskt med et høringssvar til forslag om endringer i psykisk helsevernloven.

Helse- og omsorgsdepartementet foreslår å gjøre det lovlig å låse pasientrom på psykiatriske sikkerhetsavdelinger om natten. NFPH bemerker i vårt høringssvar at det er flere sider og mulige konsekvenser av dette lovforslaget som ikke er tilstrekkelig diskutert. Vi synes det er grunn til å reagere på at et slikt tiltak framstilles som problemfritt, og at man ikke har vurdert hvordan det vil kunne oppleves for dem det gjelder å være innelåst.

Enda verre synes vi det er at forslaget begrunnes med at dette gjelder det som gjennomgående kalles "svært farlige pasienter". Vi har tidligere, i et avisinnlegg, reagert på slik omtale av personer som sliter psykisk. Selv om det her antagelig vil være snakk om personer som har begått vold eller framført trusler, er det likevel mennesker vi snakker om, som har behov for, og rett til, å bli sett på som mennesker. Mennesker som har det vanskelig, og som har mulighet til å få det bedre. Å tildele disse merkelappen "svært farlig pasient" vil neppe bidra til slike bedringsprosesser.

Høringssvaret vårt finner du her, og høringsnotatet med lovforslaget her. Ta også gjerne en kikk på de andre høringssvarene - det kan være interessant å se hva forskjellige instanser mener om en sak som dette. Og skriv gjerne en kommentar i kommentarfeltet her, dersom du har synspunkter på saken.

Del:

0 comments:

Legg inn en kommentar

LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

Om du undertegner med navn eller pseudonym uten å være innlogget, kommenter som Navn/nettadresse og skriv inn navnet (nettadresse er ikke nødvendig).

Motta nye innlegg på e-post

Abonner på kommentarer

Bli medlem!
Medlemskap i Norsk Forening for Psykisk Helsearbeid koster kr 590,- pr år.

Honnør/student betaler kr 440, -.

Abonnement på Tidsskrift for psykisk helsearbeid er inkludert i prisen. Du får da fire hefter i året - fulle av aktuelle tekster om psykisk helsearbeid.

Kontakt oss

Navn

E-post *

Melding *

NFPHs Årsmøte 2018

I etterkant av årets skuddårsseminar, inviterer Norsk forening for psykisk helsearbeid til årsmøte. Møtet holdes altså tirsdag 27. februar k...

NFPH-Brosjyre

NFPH-Brosjyre
NFPH-Brosjyre

Facebook

OVERSETT

Drevet av Blogger.

ERFARINGSKOMPETANSE