2/22/2013

Fordomsfullt om terrorisme og "psykisk syke" i VGFrithjof Jacobsens kommentar i VG den 8. februar, om såkalte "mikroterrorister" gikk ikke upåaktet hen hos verken Psykologforeningen eller Mental Helse. De to organisasjonene gikk sammen om et motsvar, hvor de kritiserer Jacobsens omtale av mennesker med psykiske problemer. De mener han gjør seg skyldig både i krenkelser og feilinformasjon, når han unyansert framstiller disse menneskene som farlige og hevder at helsepersonell burde ha rapporteringsplikt til PST.

NFPH slutter oss, om enn noe sent, til de to andre organisasjonenes motsvar. Vi har tidligere, i avisinnlegg og høringssvar, gått ut mot en fordomsfull og forenklende kobling mellom farlighet og psykiske problemer, og synes det er trist at det stadig kommer nye utspill som bygger opp under denne myten. Slike utspill løser etter vår mening ingen problemer, men bidrar til stigmatisering og skam.

Det blir for enkelt å hevde at alle menn som plager og trakasserer kvinner er psykisk syke. Det er alltid fristende å årsaksforklare på gruppenivå når det er noe man ikke forstår, og benytte seg av "dem" og "oss"-tankegangen, men som det påpekes i motsvaret, har ikke Jacobsens påstander støtte i statistikken. Flesteparten av drap som begås i Norge, begås av menn med et vanskelig forhold til partneren sin, og som gjerne er ruspåvirket. Vold og trakassering av kvinner er et stort samfunnsproblem, men det løses ikke ved at man legger skylden på en gruppe mennesker som fra før har mer enn nok å stri med.

Artikkelen i VG gir heller ingen forslag til hvordan man bedre kunne hjelpe den andelen av personer som begår voldshandlinger, som også har alvorlige psykiske problemer. Det nevnes intet om at samfunnet kanskje kunne være bedre til å fange opp personer som trenger hjelp og at psykiatrien kanskje kunne være mindre skremmende å henvende seg til.

Vi i NFPH ønsker oss mer humanitet og mindre polarisering og stigmatisering. Kommentaren i VG skaper derimot redsel og frykt, og hjelper ingen. Det er viktig og flott at Psykologforeningen og Mental Helse tar til motmæle mot dette utspillet.
Del:

2 kommentarer:

  1. Veldig bra at dere tar til motmæle. Har selv skrevet på Dagsavisen.no om nettopp dette. Godt å vite at flere har reagert.

    SvarSlett
  2. Sigrid (Styret)3/06/2013

    Ja, dette virker til å være en seiglivet myte, og det er så utrolig synd at mennesker som allerede sliter med skam og følelse av annerledeshet skal måtte slite med slike fordommer.

    SvarSlett

LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

Om du undertegner med navn eller pseudonym uten å være innlogget, kommenter som Navn/nettadresse og skriv inn navnet (nettadresse er ikke nødvendig).

Motta nye innlegg på e-post

Abonner på kommentarer

Bli medlem!
Medlemskap i Norsk Forening for Psykisk Helsearbeid koster kr 590,- pr år.

Honnør/student betaler kr 440, -.

Abonnement på Tidsskrift for psykisk helsearbeid er inkludert i prisen. Du får da fire hefter i året - fulle av aktuelle tekster om psykisk helsearbeid.

Kontakt oss

Navn

E-post *

Melding *

NFPHs Årsmøte 2018

I etterkant av årets skuddårsseminar, inviterer Norsk forening for psykisk helsearbeid til årsmøte. Møtet holdes altså tirsdag 27. februar k...

NFPH-Brosjyre

NFPH-Brosjyre
NFPH-Brosjyre

Facebook

OVERSETT

Drevet av Blogger.

ERFARINGSKOMPETANSE